top of page

Hoe verloopt een sessie tuina?

Omdat tuina gebaseerd is op de principes van de Chinese geneeswijzen, kunnen zowel externe als interne, fysieke, psychische, mentale als spirituele problemen behandeld worden. Daarvoor moet je therapeut eerst een energetisch bilan opmaken. Het bekijken van het lichaam, pols- en tongdiagnostiek en vraagstelling zijn hiervoor de aangewezen manieren.

Het energetisch bilan wordt samen met de behandelstrategie met je besproken. Dit neemt al vlug een uur in beslag.

 

De eigenlijke behandeling bij volwassenen duurt ongeveer 45 minuten. Meestal is het niet nodig om je uit te kleden. Er wordt wel gevraagd om lichte, soepele kledij te dragen. De meeste massagetechnieken worden niet op de blote huid gegeven maar met een laken als tussenstof. Af en toe wordt er een kruidenolie gebruikt. De tuinabehandeling kan aangevuld worden met ooracupunctuur en het plaatsen van verblijfsnaaldjes die het effect van de behandeling gedurende een week kunnen versterken.

Naast de klassieke massagetechnieken wordt ook gebruik gemaakt van moxa (warmtebehandeling) en cupping. Dit laatste is het plaatsen van of masseren met kopglazen om energieblokkades los te maken. Wist je trouwens dat ‘het plaatsen van kopglazen’ nog altijd een wettelijk erkende verpleegkundige handeling is ? Deze techniek werd tot in de jaren 70 van de vorige eeuw aangeleerd aan aspirant-verpleegkundigen. De indicaties waren gelijklopend aan die in de Chinese therapie.

 

De behandelingen bij baby’s en kleine kinderen duren ongeveer een kwartiertje tot een half uur, en bestaan enkel uit massagetechnieken. Die worden wel op de blote huid van het kindje uitgevoerd, meestal met talk of baby-olie als tussenstof.

Voor alle behandelingen vragen we om zelf een badhanddoek mee te brengen om op de behandeltafel te leggen.

tuinacupping.jpg
bottom of page